AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Vonalkódok

Hagyományos vonalkódnak, a leggyakrabban használt egy dimenziós vonalkódok nevezhetőek. Ezeket a vonalkódok optikailag leolvashatóak, értelmezhetőek. A vonalkód hosszú, különböző szélességű vonalakból álló rendszer, melynek az információt tartalmazó része a vonalak között található fehér területek. A vonalkódokat általában lézerfényes optikai leolvasókkal értelmezik.

A vonalkódot leggyakrabban a kereskedelemben használják, termékek csomagolására nyomtatva. A vonalkódból típustól függően több fajta információ olvasható el, amely gyorsítja az áru azonosítását. A vonalkódban különböző számsorozatokat kódolnak, amelyek az adott információs rendszerben egy termékhez kapcsolódnak.
Az utóbbi években terjedt el a kétdimenziós vonalkód használata (pl.: QR kód), amely elődjéhez, az egy dimenziós vonalkódhoz képest jóval több információ tárolására képes, ami már nem csak számsorozatokból állhat, illetve nem csak pár karakterből. A QR kódról bővebben itt olvashat: QR kód

QR kód


Az AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Programban is több fajta vonalkód feltüntethető a végösszeg alá nyomtatva. A programban három fajta vonalkód közül választhat. Ezek az EAN13, CODE128 és a kétdimenziós QR kód. Az EAN13-as kód a számla Végösszegét jeleníti meg, a CODE128 a bizonylatszámot tárolja a programban.

Az EAN13 az Európában használt kereskedelmi forgalomba kerülő vonalkód szabványa. Ebben 13 számjegy jelöli az illető terméket.
1-3. számjegyek: a gyártási ország (Magyarország: 599)
4-12. számjegyek: egyrészről a gyártót jelölik, másrészről azt, hogy az adott termék hányadik a gyártó által készített listán
13. számjegy: egy ellenőrző szám, ami egy algoritmus eredményeképpen adódik az első 12 számjegyből.

A CODE128 11 egység széles tömbökre és egy két egység széles záróvonalra bontható. Az EAN13 kódhoz képest, sokkal több adatot tud tárolni a felépítésének köszönhetően, ezek az adatok nem csak számok, hanem betűk és különleges karakterek is lehetnek.

code128

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!