AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Márciustól változik a kereskedelmi egységek nyitvatartása

Elfogadta a parlament azt a törvényjavaslatot, hogy jövőre vasárnaponként zárva kell lenni a kereskedelmi egységeknek. A törvény 2015. március 15-től lép hatályba.

Ami következik

Jövő év március 15-től néhány kivétellel minden kereskedelemi tevékenységet folytató vállalat munkanapokon reggel 6 és este 10 óra között tarthat nyitva, azonban vasárnap az üzletek nagy többségének ki sem szabad majd nyitni, vagy csak a tulajdonos, illetve annak családtagja dolgozhat.

Kivételt képez a karácsony előtti 4 vasárnap, és egy szabadon választott vasárnap, amennyiben azt előtte 15 nappal bejelentik. December 24-én, és 31-én reggel 6 és 12 óra között tarthatnak majd nyitva az üzletek. 

Kire terjed ki a rendelet?

A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény a kereskedelmi tevékenységet folytatókra terjed ki, attól függetlenül, hogy e tevékenységet állandó- vagy eseti jelleggel, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják. 

A törvény nem terjed ki a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre; a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre; és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre; illetve  a 200 négyzetméternél kisebb eladóterű üzleteken kívül nyitva lehetnek még vasárnap a gyógyszertárak; nemzetközi repülőtéren, vasúti- és buszpályaudvaron lévő üzletek; börtönben, katonai területeken, kórházakban lévő boltok; piacok; vásárok; és benzinkutak.

Különös rendelkezések vonatkoznak azokra az üzletekre, amelyek kizárólag pékárut és tejterméket értékesítenek. Ezek munkanapokon reggel 5 órától tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig reggel 5 és 12 óra között. Az újságosok és a virágboltok vasárnap és munkaszüneti napokon 6 és 12 óra között lehetnek nyitva.

Mi történik, ha nem tartja be a rendeletet?

(2) Az e törvényben, vagy az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben előírtak megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság – a fogyasztóvédelemről szóló törvényben írt jogkövetkezmények bármelyikének alkalmazása mellett – köteles
a) az első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra,
b) a második jogsértés esetén 30 napra,
c) a harmadik jogsértés esetén 90 napra,
d) bármelyik következő jogsértés esetén 365 napra
az üzlet ideiglenes bezárásáról határozni.

A hét többi napján könnyítse meg munkáját Ön is

Használja az AXEL PRO Számlázó Programot, és Ön is biztos lehet abban, hogy a hétköznapi megnövekedett forgalom idején is pillanatok alatt ki tudja állítani vevője részére a számlát, mert szoftverünk:

  • felhasználóbarát, könnyen kezelhető,
  • akár több ezer partnert és árucikket is rögzíthet,
  • több helyről is lehetősége van egy programmal számlázni,
  • rendszeresen ismétlődő számlákat állíthat be,
  • NAV által elfogadott számlázó program, mely legújabb jogszabályoknak is teljes mértékben megfelel.

 

 

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!