AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Jön a hamburgeradó, chipsadó (népegészségügyi termékadó)

Szeptember elsejétől hatályba lép a hamburgeradóként ismert, népegészségügyi termékadó, az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snackek és az ételízesítők után szeptember 1-től fizetett adó. Az új szabályozás várható hatásáról azonban változóak a vélemények. Vannak, akik milliárdos költségvetési bevétellel, egészségesebb társadalommal számolnak, mások szerint jelentős elbocsátásokra számíthatunk és növekedhet a feketén eladott élelmiszerek aránya is.

Az adót megfizetnie, a terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, mármint a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt itthon elsőként értékesítőnek kell. Az adót, ahogy az áfát is, az eladó szedi be, majd önadózással számol el az adóhivatal felé. Ha évente ötven liternél, illetve ötven kilogrammnál kevesebb adóköteles terméket ad el, nem kell adót fizetnie a kereskedőnek.

A jogszabály szerint, az üdítőitalok esetében a 25%-nál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként chips adó8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheli az adó.
Az energiaitalokat pedig akkor sújtja adó, ha koffeintartalmuk decinként meghaladja a 10 milligrammot.
Az előrecsomagolt sütemények akkor adókötelesek, ha 10 dekagrammonként, 4 dekánál több cukrot tartalmaznak.
A sós snackek után kell adót fizetni, ha 10 dekagrammonként, 1 grammnál több sót tartalmaznak.
Az ételízesítőknél 10 dekagrammonként 5 gramm só a határ.

Az üdítőitalok adója literenként 5, az energiaitaloké 250, az édességeké kilogrammonként 100, a snackeké és az ételízesítőké 200 forint.
A gyártók többsége 15-50% közötti drágulást vár, a legnagyobb mértékű áremelés az energiaitaloknál lehet, például az egyik üditőital gyártó cég az eddigi 250 forintról 406 forintra emeli az általa gyártott energiaital árát, ami több mint 60%-os drágulást jelent.
Piaci feltételezések szerint az érintett vállaltok próbálnak alkalmazkodni az új helyzethez. A gyártók például olyan termékekkel rukkolnak elő, amelyek kevesebb sót tartalmaznak, így nem kell utánuk pluszadót fizetni. A gyártási folyamat változásairól, az összetevők módosulásáról egyelőre semmi biztosat sem lehet tudni. Könnyen lehet, hogy elbúcsúzhatunk az ismerős ízektől. Egyes gyártóknak már hetek óta kaphatóak olyan termékeik, amelyek csökkentett sótartalommal készültek és amelyek íze így nem a megszokott.
répa
A termékadó bevezetésének célja, hogy a magyar lakosságot az egészségesebb élelmiszerek felé terelje, csökkentve azon termékek fogyasztását, amelyek nagy energiatartalmúak (sok bennük a cukor vagy a só), ugyanakkor kevés értékes tápanyagot és nagymennyiségű "luxuskalóriát" tartalmaznak, éppen ezért népegészségügyi szempontból nem megfelelőek.
Az adó bevezetésének nem lényegtelen célja még az ebből származó mintegy 20 milliárd forintos éves bevétel, ami a lakosság egészségi állapotának javítását szolgálja, amelyhez hozzátartozik az egészségügyi dolgozók bérének javítása is.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerint a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban is rendkívül kedvezőtlen, jóval elmarad attól, mint amit az ország társadalmi és gazdasági fejlettsége indokolna.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!