AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Február elsejéig módosíthatják a cégek adataikat

Február 1. a végső határidő, ameddig a 2012 március előtt alapított cégeknek kötelezően módosítaniuk kell a társasági szerződésüket az előírtak szerint. Ha ezt elmulasztják, akár 900 000 Ft-os bírságot is kiszabhatnak rájuk. Ez jelentős terhet ró ismét a cégekre, mivel az ügyvédi díj általában 15 ezer forint ilyen esetekben. A minisztérium azzal indokolta a lépést, hogy a gazdaság fehérebbé tétele szükséges, és tömeges határidőből történő kicsúszás esetén sem fognak moratóriumot hirdetni, mert 1 évük volt a vállalatoknak frissíteni társasági-szerződésüket.

Február 1. a határidőSok cég nem tudja, hogy tavaly márciusban hoztak egy törvényt a gazdaság fehérítése érdekében, amely közel 600 ezer céget érint (minden 2012 márciusa előtt alapított cégre vonatkozik) és megköveteli tőlük, hogy 2013 február 1-ig módosítsák társasági szerződésükben a cégadataikat.

A módosítás elmulasztása több száz ezres veszteséget is jelenthet a cégek számára, és mivel a határidő lejárta után a minisztérium nem fog moratóriumot adni, mindenféleképpen be kell tartani a határidőt. Az indexen megszólaltatott ügyvéd szerint az sem lehet akadály a bejelentésben, ha az ügyvezető külföldön van, mert a követségeken lehetőség van hitelesíteni aláírásával.

A törvényben meghatározottak szerint egyrészt minden cégnek be kell jelentenie az ügyvezető és minden tag adószámát, születési helyét és idejét, másrészt igazolniuk kell, hogy jogosultak a székhely, telephely vagy fióktelep használatára.

A tevékenységi körök szabályozása is megváltozott, mert az eddigi fő tevékenységi körök mellett most már be kell jelentenie a cégeknek minden tevékenységüket, azok osztályozási számával együtt.

Az ügyvédi díj ilyen módosítás esetében általában 15 000 Ft körüli összeg, amit ha csak félmillió cégnek kell kifizetnie a gazdaság fehérítése érdekében, akkor is összesen 9 milliárdos terhet rónak a vállalatokra összesen, azért, hogy a gazdaság egy kicsit fehérebbé váljon.

A külföldi cégeknek, ha nem rendelkeznek magyarországi telephellye, kézbesítési megbízottat kell alkalmazniuk, aki kezeli leveleiket és értesítéseiket. Fontos, hogy megbízható felelős személy töltse be ezt a posztot, hisz a Magyar Állam a kézbesítéstől számított 15. napon ismertnek veszi az értesítést.

Az új törvényben szigorítják a cégnevekre vonatkozó szabályokat is, február 1-től nem használhatnak a cégek olyan nevet, amelyek összetéveszthetőek a közigazgatási és közhatalmi szervek hivatalos és köznyelvben használt nevével. Így az "Állami" vagy "Nemzeti" kifejezést csak olyan cégek használhatják, amiknek a többségi tulajdonosa az állam. A "magyar" megnevezés azonban továbbra is használható.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyilatkozata szerint az intézkedésekre azért volt szükség, hogy a gazdasági életben tapasztalható szabálytalanságok visszaszorításra kerüljenek.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!