AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Miért szükséges házipénztárat vezetni?

Talán sokan nincsenek tisztában vele, hogy a vállalkozásoknak házipénztár vezetési kötelezettségük van és a NAV ezt nagyon szigorúan is veszi. A házipénztár feladata a vállalkozás kisebb kiadásainak készpénzben történő kifizetése illetve a készpénzes bevételek rögzítése.

BRUNO PRO HázipénztárA 2000. évi C törvény szabályozza a számvitellel kapcsolatos tudnivalókat, így a házipénztár vezetését is. A házipénztárnak formai követelményei nincsenek, így sokan úgy gondolják erre elegendő egy egyszerű excel táblázatot vagy kockás füzetet használni, azonban ez tévedés. A házipénztárnak nem csupán a készpénzes bevételeket illetve kiadásokat kell rögzítenie, hanem egyéb kritériumoknak is meg kell felelnie.

A házipénztárra vonatkozó szabályozás szerint "napi készpénz záró állomány maximális mértékét annak figyelembevételével kell meghatározni, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga - kivéve, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik - nem haladhatja meg az előző üzleti év - éves szintre számított - összes bevételének 10%-át, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 10%-a nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot. Az átlag számításánál az adott hónap naptári napjainak záró készpénz állományát kell figyelembe venni. Mindaddig, amíg az előző üzleti év összes bevétel adata nem áll rendelkezésre, addig az azt megelőző üzleti év összes bevételét kell alapul venni."
Ennek a kiszámolása illetve folyamatos figyelemmel követése szinte lehetetlen pontosan, naprakészen egy kockás füzetben vagy akár egy excel táblázatban, illetve rengeteg plusz időt is igénybe venne.

Ha szeretné elkerülni, hogy a NAV hibát találjon a házipénztárában, és akár 500.000 Ft-os büntetést szabjon ki emiatt, akkor célszerű a házipénztárát elektronikusan, kimondottan erre a célra kifejlesztett szoftverrel vezetni.

A BRUNO PRO Házipénztár Programmal könnyedén nyomon követheti házipénztárban könnyedén és gyorsan rögzítheti készpénzes bevételeit valamint kiadásait, bizonylatolhat és nyomtathatja ki pénztárjelentéseit, valamint folyamatosan ellenőrizheti a számviteli törvényben meghatározott napi záró egyenlegek átlagára vonatkozó limitet.
Ezen kívül bármilyen ügyviteli programmal összeköthető, például útnyilvántartó vagy számlázó programokkal is, így akár automatikusan is rögzítheti bevételeit, valamint kiadásait, nem kell foglalkoznia külön azoknak rögzítésével.

A házipénztár program garantáltan megfelel a NAV által házipénztár felé támasztott követelményeknek és így nem kell aggódnia egy esetleges ellenőrzés során.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!