AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Cégvezetők felelőssége Kft-k esetén

Bár a Kft. megnevezése miatt sokan úgy gondolják, a cég tevékenysége függetleníthető a céget vezető személyektől, ezáltal a gazdasági felelősség alól is ki lehet bújni. A gyakorlatban a Kft-k vezetői (hasonlóan a Bt-khez) teljes vagyonukkal is felelhetnek a cég tartozásaiért vagy az esetlegesen okozott károkért.


-Büntetés- A Korlátolt Felelősségű Társaság (röviden Kft.) tagjai felelőssége, mint ahogy a cégforma neve is mutatja, korlátozott gazdasági szempontból, mert a hatályos jogszabályok szerint csak a törzsbetét, a pótbefizetések illetve az egyéb mellékszolgáltatások fizetésére terjed ki. Pénzbeni kockázatviselésük csak a törzsbetétjük mértékére van korlátozva. Ezzel szemben az ügyvezető felelőssége korlátlan, ami azt jelenti, tehát például szándékos károkozás esetén egész vagyonával is felelhet a hitelezőknek.

Sokan úgy gondolják, hogy a felelősség a céget terheli, azonban amint a Kúria által kiadott döntés is mutatja, a cégeket irányító "bábemberek" illetve a valós, háttérben megbúvó vezetők is teljes, saját vagyonukkal felelősségre vonhatóak.

A NAV által indított perben a Fővárosi ítélőtábla először döntött úgy, hogy egy felszámolással megszűnő cég strómanja (tehát csak névleges vezetője) valamint a valódi, háttérből irányító vezető is felelős a vállalkozás tartozásaiért.

A határozat kimondja, hogy ezentúl a névleges vezető nem védekezhet azzal, hogy nem ő vezeti a céget, csak a neve szerepel vezetőként, illetve a valódi vezető pedig nem tehető felelőssé, mert papíron nem ő irányította a céget.

Az Adóhatóság úgy nyilatkozott, hogy ezentúl számítani lehet ilyen perekre, hogy senki ne bújhasson ki a felelősség alól.

A fentebbiek ismeretében az eddigieknél is fontosabb tehát, hogy felelősségteljesen és legálisan irányítsuk cégünket. Az eladásainkról minden esetben készítsünk és adjunk számlát, útnyilvántartásunkat legálisan, a valóságnak megfelelően vezessül, illetve a készpénzbeni bevételeket és kiadásokat mindig azonnal rögzítsük házipénztár programunkban.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!