AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Életbe lépett a folyamatos teljesítésű ügyletek szabályainak változása

Az időszaki elszámolású számlák szabályaiban három tevékenységi kör esetében változás lépett életbe júliustól. Ön biztosan tudja, hogy alkalmaznia kell-e Önnek is az új szabályt?

Milyen számlákra vonatkozik a változás?

Az időszaki elszámolás szabályait akkor kell alkalmazni, ha a felek egy meghatározott naptári időszakra összevontan számolnak el, és nem kötnek gyűjtőszámlás megállapodást, valamint nincs az időszakon belüli fizikailag elkülöníthető teljesítésekről külön egyenkénti teljesítési igazolás.

A változás

Korábban minden tevékenység esetén a rendszeresen ismétlődő számlázáskor a teljesítési dátumot úgy kell beállítani, hogy megegyezzen a fizetési határidővel. Azonban az új szabály szerint az időszakos elszámolású ügyletek esetén a teljesítési dátumot úgy kell majd beállítani, hogy az az elszámolási időszak utolsó napjával egyezzen meg, tehát már nem a fizetési határidőt kell figyelembe venni.

Akikre már most vonatkozik a rendelet

2015. július 1-től kizárólag három tevékenység kapcsán kell a rendeletet alkalmazni: könyvviteli szolgáltatás, könyvvizsgálói szolgáltatás és adótanácsadói szolgáltatás esetén.

Második lépésben 2016. január 1-től kell majd alkalmazni minden időszakos elszámolású ügylet esetén az új szabályt.

Az új szabály nem vonatkozik a közszolgáltatókra, és a telekommunikációs szolgáltatásokra. Nekik továbbra is úgy kell eljárni, hogy a teljesítés időpontja a fizetési határidővel egyezzen meg.

A fizetési határidő az elszámolt időszak utolsó napja lesz.

Kivéve azokban az esetekben, amikor a fizetés esedékessége az elszámolt időszak utolsó napját megelőzi, akkor a számla kibocsátás időpontja, ha azt követi, akkor a fizetési határidő, de legkésőbb az elszámolt időszakot követő 30. nap.

A gyakorlatban

Példa:

Könyvelési szolgáltatás díja

Elszámolási időszak: július 1.-től 31.-ig

Számla kiállításának dátuma: augusztus 1.

Fizetési határidő: augusztus 10.

A változtatás szerint az elszámolási időszak utolsó napját kell beállítani teljesítési dátumként, azaz a példa szerint július 31.-et.

Az AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Programban tetszőlegesen határozhatja meg a bizonylatokon teljesítési dátumot, így néhány kattintással Ön is módosíthatja a teljesítési dátumot az elszámolt időszak utolsó napjára.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!