AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Segítség az áfa bevallásban

2015. január 1-től bekerültek a vas és acélipari termékek is a fordított adózású termékek közé, ezért az eddiginél jóval több vállalkozásnak jelent problémát a fordított adózású termékek nyilvántartása, az adó összesítése, és az áfa bevallás elkészítése is.

A fordított adózásról

A fordított adózás azt jelenti, hogy a számla áfa felszámítás nélkül kerül kiállításra, tehát az adót a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője fizeti meg.

A fordított adózást a fiktív számlázások elkerülése végett vezették be. Az így kiállított számlák után már a vevők nem igényelhetik vissza az áfát, emiatt teljesen értelmetlenné válik a fiktív számlák készítése is.

„Az Art. 31/A. §-ának 2015. január 1.-jétől hatályos (3) bekezdése értelmében az acélipari terméket értékesítő adóalanynak az áfa bevallásában az adómegállapítási időszakban teljesített, belföldi fordított adózás alá tartozó acélipari értékesítései tekintetében a következőkről kell nyilatkoznia:
- a vevő adószámáról,
- a termékértékesítés teljesítésének napjáról,
- az értékesített acélipari termék ezer forintra kerekített összegben meghatározott adóalapjáról és kilogrammban meghatározott mennyiségéről, az Áfa tv. 6/B. számú mellékletében meghatározott vámtarifaszám szerinti bontásban”

Amit fel kell tüntetni a számlákon

Abban az esetben, ha a számlán feltüntetett tételek a fordított adózás hatálya alá tartoznak, a számla kiállításakor a következőkre kell kiemelt figyelmet fordítani:

  • minden esetben szerepeljen a számlán a vevő adószáma,
  • a számlát áfa felszámítása nélkül kell kiállítani,
  • arra vonatkozó utalás, hogy az áfát a vevő fizeti, vagy a "fordított adózás" kifejezés kerüljön feltüntetésre,
  • egy számlán belül nem használható fordított áfás és normál áfás tétel, mivel a fordított áfa fizetés az egész számlára vonatkozik.

Fontos, hogy Ön is kiemelt figyelemmel kezelje a fordított áfás számlák kiállítását, mert ha nem megfelelően állítja ki a számlát, az alkalmatlan lesz az adó elszámolására.

Miért válassza az AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Programot?

Kevés olyan számlázó program található meg a piacon, amely megfelelően kezeli a fordított áfás számlákat, azonban az AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Programmal az alábbi funkciók nagyban megkönnyítik a fordított adózású számlák kiállítását is:

  • VTSZ/TARIC számok gombra kattintva a program megjeleníti, ha az adott VTSZ számú termék a fordított adózás alá esik,
  • a program számlázáskor jelzi, ha a számlára írt tétel VTSZ száma alapján fordított adózás alá esik, de az áfakulcs nem eszerint van beállítva,
  • figyelmeztetés a partner adószámának megadására fordított áfás számlák esetén,
  • minden tételsor esetén feltüntethető az adott árucikk tömege tételesen is,
  • a bizonylaton szereplő tételek össztömege is feltüntethető, 
  • fordított adózás összesítő, ahol egy adott időszakra vonatkozóan megtekinthető, hogy milyen mennyiségű és értékű fordított adózás alá tartozó termék került a bizonylatokra


Töltse le a demó verziót, és próbálja ki, hogy a fordított adózású számlák kiállítása, majd a fordított adó összesítés elkészítése is mennyire egyszerű!

Jogszabályi hivatkozások:
Áfa törvény
NAV tájékoztató 

 

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!