AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Januártól a pénztárgépre kötelezetteknek havonta kell adatot szolgáltatni

A pénztárgép használatra kötelezett adózóknak 2015. januárjáról havi rendszerességgel kell majd adatot szolgáltatni az adóhatóság felé, azokról a számlákról, amelyeket a pénztárgépbe ütöttek volna be.

A változások

Aki a pénztárgépek használata helyett számlát bocsát ki, annak jövőre havonta, napokra lebontva, a tárgyhót követő 15. napig kell a PTGSZLAH nyomtatványon elektronikusan benyújtania a számlák adatait.

Az első PTGSZLAH nyomtatvány beküldésének határideje 2015. február 15, amikor a 2015. január 1. és január 31. közötti időszakot kell lejelenteni. A PTGSZLAA nyomtatványt 2015-ben még annyiban kell használni, hogy január 1-jén, és január 8-án még ezen kell adatot szolgáltatni a megelőző hetekről.

Fontos tartalmi változás nem lesz a bejelentéssel kapcsolatban, továbbra is azokról a számlákról kell adatot szolgáltatni, amikről nyugtát adott volna a vállalkozás.

"Az adóalany adatszolgáltatási kötelezettségének pénztárgép használatra kötelezett tevékenysége tekintetében olyan módon köteles eleget tenni, hogy az e tevékenységéhez kapcsolódóan kibocsátott számlák keltét, sorszámát, a vevő nevét és címét, továbbá az ellenérték adót is tartalmazó összegét, adómentesség esetén az ellenérték összegét a számla kibocsátásának keltét alapul véve, naponkénti bontásban, havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, elektronikus úton megküldi az állami adóhatóságnak."

Kikre vonatkozik a változás?

Mindenkire, aki a pénztárgép használatát számlázó programmal váltja ki.

Korábban mentesülhettek a lejelentés alól azok a vállalkozások, amelyek nyugtaadási kötelezettségüket már 2013. szeptember 1. előtt is kizárólag számla kibocsátásával teljesíthették, és ezt 2014. március 17-ig a PTGSZLAB adatlapon bejelentették. Azonban most rájuk is vonatkozni fog az adatszolgáltatás.

Hogyan készüljön fel Ön is a módosított adatbeküldésre?

Az AXEL PRO Számlázó Programmal lehetőség van olyan export állományt létrehozni, melyet a NAV ÁNYK Nyomtatványkitöltő Programjába betöltve ellenőrzés után azonnal beküldhet. Természetesen a módosított PTGSZLAH nyomtatványhoz való exportálási lehetőség elérhető programunkból.

 

Jogszabályi hivatkozások:

50/2013. (XI.15.) NGM rendelet

NAV tájékoztatása

 

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!