AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Új szabályozás a számlázó programok bejelentéséről

A hétfői Magyar Közlönyben megjelentek szerint 2014. július 1-i dátummal hatályba lépett a kormányrendelet, mely alapján 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteni az adóhatóság felé az általuk használt számlázó programot.

Jelenleg

Az jelenleg a számlázó programok használatát nem kell a felhasználónak bejelenteni, viszont rendelkeznie kell megfelelőségi nyilatkozattal, amelyet a számlázó program fejlesztőjének kell a rendelkezésükre bocsátania.

A új kormányrendelet szerint, a fentebbiektől eltérően már a számlázó program használatának megkezdését, és a használatból történő kivonását is be kell jelenteni a NAV felé.

Bejelentési határidő


A 2014. október 1-je előtt vásárolt, és október 1-jén még használatban lévő számlázó programok esetén az adóalany 2014. november 15-ig köteles bejelenteni a NAV felé a szoftver használatának tényét, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. A 2014. október 1. után használatba vett számlázó programok esetében a bejelentési határidő a számlázó program használatának megkezdésétől számított 30. nap.
 
Be kell még jelenteni a használatból kivont számlázó program adatait és a használatból kivonás időpontját is. A 2014. október 1. után kivont programok esetén a bejelentési határidő a program használatból kivonását követő 30. nap.
 
A nyomtatványt október 1-től teszi elérhetővé a NAV.

Mit kell bejelenteni?

„11. § (1) Az adóalany köteles az általa használt számlázó program

a) nevét, azonosítóját;

b) fejlesztőjének nevét, és – ha van – adószámát;

c) értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát;

d) beszerzésének, használata megkezdésének vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját a d) pont szerinti időpontot követő 30 napon belül az adóhatósághoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.”

Mindezt meg kell tenni a használatba vétel kezdetekor, és a használat befejezéskor is.

Mire terjed ki a rendelet?

  • nyomtatvány felhasználásával kibocsátott számla és nyugta
  • a számlázó programmal előállított számlára
  • a számítógéppel előállított számlára is

A rendelet részletes leírását ide kattintva, a Magyar Közlönyben olvashatja el.

Az elkövetkezendő időszakban

A új rendelet szerint a felhasználó köteles rendelkezni a program funkcióit pontosan leíró dokumentációval. Az AXEL PRO Számlázó program Használati útmutatóját már most is egy kattintással elérheti a programban a kérdőjel ikonra kattintva, vagy az F1 billentyű megnyomása után.

A rendelet  szerint a számlázó program vásárlásáról kiállított számlán szerepelnie kell a számlázó programot vásárló adóalany adószámának. Amennyiben már rendelkezik tőlünk vásárolt szoftverrel, tekintse meg az általunk kiállított számlát, melyen minden esetben szerepeltetjük az adószámot.

Az számlázó programok bejelentésére rendszeresített nyomtatványt még nem készítette el az adóhatóság, de amint megjelenik, azonnal értesíteni fogjuk ügyfeleinket, és természetesen a bejelentésben is segíteni fogunk.

Vállalatunk kiemelten fontosnak tartja, hogy Ön mindíg a hatályos jogszabályoknak megfelelő szoftvert használhasson, így természetesen már korábban felkészültünk a változásokra. Így Ön nyugodtan használhatja tovább meglévő szoftverét.

 

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!