AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Folyamatos teljesítésű ügyletek számlázásának változása

A 2014. évi adótörvény-módosítások között szerepelt, hogy az időszaki elszámolású számlák szabályaiban változás lépjen életbe 2014. július 1-től.

Milyen számlákra vonatkozik a változás?

Az időszaki elszámolás szabályait akkor kell alkalmazni, ha a felek egy meghatározott naptári időszakra összevontan számolnak el, és nem kötnek gyűjtőszámlás megállapodást, valamint nincs az időszakon belüli fizikailag elkülöníthető teljesítésekről külön egyenkénti teljesítési igazolás.

A változás

A jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint, rendszeresen ismétlődő számlázáskor a teljesítési dátumot úgy kell beállítani, hogy megegyezzen a fizetési határidővel. Azonban az új szabály szerint az időszakos elszámolású ügyletek esetén a teljesítési dátumot úgy kell majd beállítani, hogy az az elszámolási időszak utolsó napjával egyezzen meg, tehát már nem a fizetési határidőt kell figyelembe venni.

Speciális szabályok

Devizás számla esetén az áfa tartalmat forintban is meg kell adni, ahogyan korábban is meg kellett. Ehhez be kell állítani azt az árfolyamot, amin az átváltás történjen. Ennek az árfolyamnak a kiállítás napján érvényes árfolyamnak kell lennie. 

Ha az elszámolási időszak hosszabb, mint 12 hónap, akkor a 12. hónap utolsó napja a teljesítési időpont.

Közösségen belüli adómentes termékértékesítésnél az elszámolási időszak nem lehet hosszabb 1 hónapnál, amennyiben mégis hosszabb, akkor a hónap utolsó napja számít teljesítési időpontnak.

Külfölditől igénybevett szolgáltatásnál az elszámolási időszak nem lehet hosszabb egy naptári évnél.

Kikre nem vonatkozik?

Az új szabály nem vonatkozik a közszolgáltatókra, és a telekommunikációs szolgáltatásokra. Nekik továbbra is úgy kell eljárni, hogy a teljesítés időpontja a fizetési határidővel egyezzen meg.

Mikortól lép életbe a változás?

A tervezet elfogadásra került, azonban a határozott idejű elszámolásokra vonatkozó módosítás határideje 2014. július 1.-ről 2015. január 1.-re tolódik.

​Az Országgyűléshez benyújtott T/168 számú, egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosítására irányuló törvényjavaslat a 2014. június 23-ai ülésnapon elfogadásra került. Ennek alapján, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 58. §-a alá tartozó ügyletek teljesítési időpontjának meghatározására vonatkozó szabályok nem változnak meg 2014.július 1-jétől.

http://nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/Idoszakos_elmulasu_ugyek_20140625.html

Eszerint, a teljesítés időpontjának továbbra is a fizetési határidővel kell megegyezni. Várhatóan 2015. január 1-től fognak életbe lépni a fenti szabályok, azonban bármikor történhet változás, úgy, ahogy jelen esetben is az utolsó pillanatban változtattak a hatályba lépés dátumán, ezért érdemes figyelemmel követni a témával kapcsolatos híreinket.

Számlázó programunkban tetszőlegesen határozhatja meg a teljesítési dátumot, így szoftverünk már most fel van készítve a 2015-ös változásra is.

Példa:

Könyvelési szolgáltatás díja

Elszámolási időszak: március 1.-től 31.-ig

Számla kiállításának dátuma: április 1.

Fizetési határidő: április 10.

Az eddigi számlázási szabályok szerint a teljesítési dátumot úgy kellett az április 1.-én kiállított számlán feltüntetni, hogy az a fizetési határidővel megegyező április 10. legyen. A tervezett változtatás szerint pedig jövőre már az elszámolási időszak utolsó napját kell beállítani teljesítési dátumként, azaz a példa szerint március 31.-et.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!