AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Számlázó program használata online pénztárgép helyett

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy az online pénztárgépeket lehetőség van kiváltani számlázással. Az utóbbi hetekben megjelent információk szerint erre is további jogszabályok vonatkoznak. Amennyiben Ön online pénztárgép használata helyett számlát ad vásárlóinak, olvassa el az alábbi információkat!

Hogyan valósítható meg az online pénztárgép használatának elkerülése?

PénztárgépA hatályos jogszabályok lehetővé teszik azt, hogy egy vállalkozás ne használjon pénztárgépet.

Ha valaki minden vásárlójának nyugta helyett számlát ad, amely megfelel a számla kötelező adattartalmának, akkor ezzel kiválthatja a nyugtaadást, ezzel pedig a pénztárgép használatát!

A számlán szerepelnie kell a vásárló adatainak, így nem lehetséges számlát „Ismeretlen vásárló” valamint más fantázianevekre kiállítani.


Pénztárgép használatára kötelezettekMik a fontos tudnivalók, ha pénztárgépi nyugta helyett számlát ad?

A hatályos szabályozás szerint a NAV felé elektronikusan be kellett küldeni február 7-éig a PTGSZLAB nyomtatványt, ez előfeltétele annak, hogy valaki pénztárgép használata helyett számlázó programot használhasson. Új cég alapítása esetén pedig a bejegyzéstől számított 5. napig szükséges ezt a lépést megtenni. Az eddigi gyakorlattól eltérően erre póthatáridő nincs.

Aki a pénztárgépek használata helyett számlát bocsát ki, annak hetente, napokra lebontva, csütörtökönként kell a PTGSZLAA nyomtatványon elektronikusan benyújtania a készpénzes számlák adatait.


Kik élhetnek ezzel a lehetőséggel?

Azok a cégek, amelyek tevékenységükből kifolyólag pénztárgép használatára kötelezettek és a NAV felé beküldték 2014.02.07-éig a PTGSZLAB nyomtatványt.
Amennyiben az Ön cége nem kötelezett pénztárgép használatára, úgy az eddig megszokott módon használja nyugodtan programját.

Hogyan valósítható meg az adatbeküldés?

Cégünk elsőként valósította meg a megoldást, mellyel kényelmesen eleget tehet kötelezettségének.
Az AXEL PRO Számlázó Programmal lehetőség van olyan export állományt létrehozni, melyet a NAV ÁNYK nyomtatványkitöltő programjába betöltve ellenőrzés után azonnal beküldhet.

PTGSZLAA nyomtatvány


Jogszabályi hivatkozások:
50/2013. (XI.15.) NGM rendelet
NAV tájékoztatása az adatküldésről

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!