AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Online pénztárgép tudnivalók + elkerülési tippek

Összefoglaljuk az eddigi legfontosabb információkat, amelyek a közel 250 000 vállalkozást érintő online pénztárgépek bevezetésével kapcsolatban aktuálisak. Összegyűjtöttük a tudnivalókat, mert folyamatosan változnak az információk az online pénztárgépek bevezetésével kapcsolatban és ügyfeleink is gyakran érdeklődnek erről.

online pénztárgépA készpénzfizetés korlátozására és kontrollálására az elmúlt időszakban is számos jogszabály született. Egy évvel ezelőtt merült fel egy újabb ötlet: az online pénztárgép rendszer. Ennek elfogadása után a NAV-nál azonnal elkezdték a szükséges technikai és jogszabályi háttér kiépítését.
Az online kasszarendszer beveztésének első időpontja 2013 április 1.-én lett volna, azonban addigra még a pénztárgépek prototípusainak legyártása, illetve azok engedélyeztetése sem történt meg, így az új időpont a bevezetésre 2013 augusztus 31.-ére tolódott. A legújabb információk szerint azonban ez az időpont sem tartható, így a vállalkozásoknak augusztus 31.-éig csak a kódot kell beszerezniük a hatóságtól, a gépeket pedig legkésőbb 2013 december 31-ig kell üzembe helyezniük. Addig használhatóak a régi pénztárgépek, most induló vállalkozásoknál is.
A pénztárgépek cseréjéhez az éves 500 millió forint alatti árbevétellel és saját (nem bérelt) pénztárgéppel rendelkező vállalkozások egyszeri bruttó 50.000 Ft-os támogatást vehetnek igénybe.

Kik kerülhetik el az új pénztárgép vásárlását?
Kevesen tudják, de a hatályos jogszabályok lehetővé teszik azt, hogy egy vállalkozás ne használjon pénztárgépet.

Ha valaki minden vásárlójának nyugta helyett számlát ad, amely megfelel a számla kötelező adattartalmának, akkor ezzel kiválthatja a nyugtaadást, ezzel pedig a pénztárgép használatát!

Fontos azonban, hogy a számla kötelező elemei között szerepel a vásárló neve valamint címe, így nem lehetséges számlát „Ismeretlen vásárló” vagy „Bejáró vevő” valamint más fantázianevekre kiállítani. Tehát egy cégnek két választása van. Vagy bevezeti az online pénztárgépet és vásárlóinak nyugtát ad, melyen a vevő adatainak nem kell szerepelnie, vagy minden vásárlójától elkéri annak nevét valamint címét, és aki nem adja meg ezen adatokat azoktól megtagadja a vásárlást.

Az AXEL PRO Számlázó Programmal lehetőség van rá, hogy a vásárlók adatai a vásárláskor bekerüljenek a partnerlistára és legközelebb onnan csak kiválasztani kelljen őket. Partnerkártya kezelésre is van mód, így pár másodperc alatt kiállítható egy számla. Ezzel a több százezer forintos kiadás helyett pár tízezer forintból megoldható a jogszabályoknak való megfelelés, valamint a pénztárgéppel sem kell bajlódni.

Jelenleg engedélyezett pénztárgépek

Laurel Kft.
LCR Classic Sento M
Micra-Metripont Kft.
Micra Sento M
Montel Informatika Kft.
Montel Sento-H
Alt Cash Kft.
SAM4S NR-270 Online
A001 A002 A003 A004
177.165 Ft 177.165 Ft 164.973 Ft 175.260 Ft

A pénztárgépek között a folyamatos engedélyezéseknek köszönhetően lassan kezd kialakulni az árverseny, azonban még így is igen jelentős beruházást jelentenek a kisebb vállalkozásoknak. Az évi 500 millió forint árbevétel alatti cégek egyszeri bruttó 50.000 Ft-os támogatást igényelhetnek a vásárláshoz, azonban érdemes figyelembe venni a beüzemelés és a karbantartás költségeit is.

Tévhitek
1.) A készpénzes számlához mindig hozzá kell tűzni a pénztárgépi nyugtát
NEM! Nyugtát csak abban az esetben kell adni, ha nem készül számla, így sem hozzátűzni nem kell a nyugtát a számlához, sem pedig beütni a pénztárgépbe a tranzakciót.

2.) Mindenkinek be kell szereznie új pénztárgépet
NEM! A pénztárgép a nyugtaadáshoz szükséges. Nyugta helyett azonban kiállítható számla is, így a pénztárgépre nincs szükség. Bizonyos speciális esetekben a nyugta nyugtatömbbel is kiállítható.

3.) Számítógépes programmal is nyomtatható nyugta
NEM! Nyugta kizárólag nyugtatömbbel vagy pénztárgéppel állítható ki a hatályos jogszabályok szerint, számítógépes szoftverrel nem.

4.) Számítógépes szoftver összeköthető pénztárgéppel, így elég a programba beütni az adatokat
NEM! A jogszabályok egyértelműen tiltják, hogy számítógépes programmal legyen megvezérelve egy pénztárgép. Erre kizárólag az együttesen engedélyezett komplett rendszerekkel (amelyek általában 500.000 Ft körüli összegnél kezdődnek) van lehetőség, akkor viszont semmilyen programfrissítés nem eszközölhető egy jogszabályváltozás esetén sem, csak újraaengedélyezési eljárás után.

5.) Számla kiállítható "Ismeretlen vevő", vagy "Bejáró vásárló" részére is
NEM! A számla kötelező adattartalmáról szóló jogszabály szerint akkor minősül számlának egy bizonylat, ha tartalmazza többek között a vevő nevét és címét is. Ennek hiányában nem értelmezhető számlának a kiadott bizonylat.

A lényeg a hatékony büntetés
A minisztérium indoklása szerint az online kasszák bevezetésének oka elsősorban a gazdaság fehérítése. Az új rendszertől 45-50 milliárd forintos plusz bevételt (hiányosság esetén a büntetési tétel vállalkozások esetén akár 1.000.000 Ft is lehet!) remélnek. A összeköttetésnek köszönhetően ráadásul sokkal hatékonyabbá és átfogóbbá válhatnak a NAV ellenőrzései, hiszen ki tudják szűrni a gyanús boltokat, így célirányosan végezhetnek vizsgálatokat.
Néhány példa a lehetséges ellenőrzési módokra:

• Az üzleten kívülről is azonnal ellenőrizhető, hogy a pénztárgépbe beüti-e az eladó a vásárlást, mivel a revizorok mobil készülékről kapcsolódhatnak a központi NAV szerverhez, amely az online pénztárgép adatait gyűjti

• Gyorsan kiszűrhető, ha valaki nyitvatartási időn kívül üzemelteti a pénztárgépet, így az illegális foglalkoztatásra, vagy nem bejelentett túlórákra is fény derülhet

• A NAV távolról bármikor teljesen blokkolhatja a pénztárgépet

• Minden eladás az összes adatával együtt a NAV központi szerverére kerül, amely kiváló adatbázis, akár statisztikai célra, akár revízióra történő kiválasztásra

A rendszer működése
Az online pénztárgépek mobilhálózaton keresztül kommunikálnak a NAV rendszerével, folyamatosan, 30 percenként adatokat küldve. A pénztárgépek tartalmaznak egy un. AEE egységet, valamint SIM kártya is szükséges a használatukhoz. A NAV a folyamatos adatküldésen kívül bármikor szúrópróbaszerűen is kérhet le információkat akár éjjel is, valamint kívülről blokkolhatják a pénztárgép működését. Amennyiben nincs lehetőség az online adatküldésre és erről a cég rendelkezik igazolással a Hírközlési Hatóságtól, akkor online adatküldés helyett havonta kell CD-n vagy DVD-n beküldeni az adatokat a hivatal részére. A hírközlési hatóság igazolása azonban csak egy évig érvényes.

Bővebb információk
NAV közlemény (2013.08.21.) az online pénztárgépre való áttérésről
nav_kozlemeny_20130821.pdf

NAV weboldala az online pénztárgépekkel kapcsolatban (jogszabályok, támogatás, bevezetés)
www.nav.gov.hu/nav/online_penztargepek

Számla kötelező adattartalma
www.axel-szamlazo-program.hu/cikkek-188-szamla-kotelezo-adattartalma-2013

A nyugtáról
www.axel-szamlazo-program.hu/cikkek-66-nyugta-es-egyszerositett-szamla-kiallitasa-blokknyomtatoval

Jelen cikk tartalma a megírásakor elérhető (2013.08.23.) aktuális információkon alapul, azonban tekintettel a folyamatosan változó jogszabályokra, rendeletekre, állásfoglalásokra, célszerű folyamatosan figyelemmel követni a NAV ezzel kapcsolatos kiadványait.

2013.09.13. update:
Cikkünk elkészülése óta az alábbi újabb pénztárgépek kerültek engedélyezésre: • LAP Sento M
• Micra Mini M
• Montel Mini H
• Micra Jota M
• LCR Classic Jota
• Montel Jota H
• LAP Classic Jota
• LCR Eco Mini
• LAP Eco Mini
• EURO-150TE Flexy


További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!