AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Előlegszámla, Végszámla

Az előleg számlát általában akkor használják, ha egy kisebb vagy nagyobb árú termék, szolgáltatás megfizetésének egy része hamarabb történik meg, mint a teljesítése.
A pénzügyi teljesítés, vagy a pénzügyi teljesítés egy része a tényleges teljesítés előtt történik. Az előleg fizetésről általában szerződésben állapodnak meg, így az üteméről és a fizetett összeg nagyságáról is.

előlegszámla tv.Az Áfa törvény 59. § alapján az előleg után az ÁFA-t az előleg kézhezvételekor kell megállapítani. A számlát leghamarabb a jóváíráskor, az átvétel időpontjában, de legkésőbb az attól számított 15 napon belül kell kibocsátani:
„59. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően pénz vagy készpénzhelyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani.
(2) A jóváírt, kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.”


Előleg számlán feltüntetni a jogszabályok szerint nem csak egy előleg nevű tételt szükséges, hanem meg kell jeleníteni, hogy mégis mire adja ki az ügyfél az előleget.
Az előleg számla után általában már a végszámla kiállítása következik, de sokan elfelejtik, hogy több előleg számlából is állítható ki végszámla.

Az AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezeli az előlegszámla és végszámla készítést, így az előleg tételen kívül megjeleníthető az is, hogy mire lett az adott előleg kifizetve. Az előleg számlán a tételek felvitele után megadhatja, hogy az adott tételek hány százalékát fizetik a számlán előlegként. Az elkészült előleg számla alapján, könnyen készíthető új előleg számla, így nem szükséges újra felvinni a tételeket a következő előlegszámlára, hanem elég csak az előleg tétel összegét megadni. Az elkészült előlegszámlák alapján könnyen és gyorsan készíthet végszámlát a programban.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!