AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Garanciális visszatartás és a jóteljesítési garancia

Az építési, kivitelezői szerződésekben egyre gyakrabban találkozni a "jóteljesítési garancia" kifejezéssel. Először is a szerződében előre érdemes tisztázni, hogy mit jelent ez a fogalom, illetve azt, hogy a garanciális visszatartást vagy a jóteljesítési garanciát kívánják érvényesíteni, esetleg mindkettőt.

granciaA garanciális visszatartás, egy fajta pénzügyi visszatartás, amit az elvégzett munka minőségének biztosítékaként tartanak fent, akár éveken keresztül is.

A garanciális visszatartás adóalapot képez a számlán, ez azt jelenti, hogy fel kell tüntetni a teljes fizetendő összeget a számlán, de azt is, hogy ebből az összegből garanciális visszatartás történik, aminek kifizetése egy másik határidő lesz.
Így a számlán egyszerre két teljesítési határidő szerepel, a második idő, arra vonatkozik, ha a munka megfelelő volt, akkor kifizetésre kerül a fent tartott összeg.

Nem minden számlázó program tartalmaz garanciális visszatartást, de az AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program megfelelően kezeli és megfelelően jeleníti meg a számlán is ezt a pénzügyi visszatartást.

A teljesítési garancia esetében a felek szerződésben rögzítik, hogy a megrendelő a részteljesítéskor a készültségi fokkal arányosan összegből visszatart a végleges átadásig egy részösszeget, a kivitelezési munka teljesítésének biztosítékaként, amely részösszeget, csak a következő részteljesítésnél fizet meg.
A teljesítési garancia nem képez adóalapot a számlán, így a legegyszerűbb egy mínuszos tételként rávezetni a számlára. Ez a mínusz tétel a következő számlán, a következő részösszeg megfizetésekor kerül kiegyenlítésre, így a következő számlán kell „pluszos” tételként feltüntetni.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!