AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Feltétel nélküli bizalom

A feltétel nélküli bizalom családban és barátok közt természetes. De az üzleti életben megengedhetetlen hanyagság! Adószám ellenőrzés nélkül ne fogadjon be és ne állítson ki számlát bárkinek!

bizalomAttól, hogy az Ön cégénél minden rendben van, nincs adótartozása, nem vizsgálja a NAV, még nem dőlhet hátra. Ha valamely vevője vagy beszállítója végrehajtás, felszámolás, csődeljárás vagy kényszertörlés alatt áll, akkor jó eséllyel az Ön cégét is elővehetik, mivel a NAV egy problémás esetben a kapcsolódó partnereket is vizsgálhatja.

Tudta, hogy a cégek 14%-a problémás? Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden 7. partnerének adószámával gond van!


A gondatlanság következményei
a) Partnere nem fizeti ki a számlát
Egy felszámolás alatti cégtől már nem biztos, hogy megérkezik a pénze. Egy végrehajtás alatti cég valószínűleg először adótartozását próbálja meg rendezni és Ön csak utána következik.

b) Kifizeti ugyan a számlát, de később partnere miatt Önt is vizsgálja a NAV
Ha a számla ellenértéke meg is érkezik Önhöz, a NAV gyakorlata az, hogy felszámolás, végelszámolás vagy törlés esetén nem csak az adott vállalkozást vizsgálja, hanem a kapcsolódó partnereket is. Egy ilyen vizsgálat rengeteg időt és energiát vehet el Öntől, még akkor is ha Önnél semmilyen szabálytalanságot nem találnak!

c) Adminisztrációs gondok
Bizonyos esetekben a számla kötelező adattartalma részeként a NAV előírja, hogy a számlán a vevő/beszállító adószámát is fel kell tüntetni. Ezen esetekben Ön hiába tünteti fel a partnere adószámát, ha az hibás. Hibás adószám feltüntetés esetén a számla is érvénytelen lesz. És így új számlát kell kiállítani, sztornóznia kell, vagy akár önrevíziót végeznie.

Van megoldás
Szoftverünkkel azonnali megoldást kínálunk, hogy nyugodtan hátradőlhessen. Az adószám ellenőrzés funkciónak köszönhetően néhány pillanat alatt kiszűrheti már számlázás előtt azon leendő partnereit, akikkel később gond lehet. Ezen kockázatelemzést segítő megoldás számlázó programunkba alapból be van építve, így néhány másodperc alatt ellenőrizheti vevőjét, vagy beszállítóját az adószáma alapján, a 9 hiteles állami nyilvántartásban, amelyben több, mint 1,5millió adószám megtalálható.

adószám ellenőrzés


Ön is ellenőrizze partnereit!
Az alábbi esetekben szoftverünk már a számla kiállítása előtt figyelmezteti Önt, ha valamilyen gond van, így Ön felelősségteljesen dönthet a továbbiakról.

1. Hibásan megadott, érvénytelen adószám
Az adószámokban található CDV szintaktikai ellenőrzőkód alapján a megadott adószám érvénytelenségének oka lehet elgépelés, tévesen megadott adószám, de akár szándékosan rosszul megadott adószám is.

2. Végrehajtás alatt
Végrehajtást a NAV abban az esetben kezdeményez, ha a cégnek adótartozása áll fenn bármely adónem esetében. A végrehajtás során a cél, hogy a cég partnereit, akik felé tartozás áll fenn, a cég megszüntetésével együtt kifizessék. De általában első helyen a kifizetési listán az állam és a NAV áll.

3. Az adószám nem található a cégadatbázisokban
Az adószám nem szerepel a cégadatbázisokban valamilyen okból kifolyólag. Ez oka lehet a felfüggesztésnek is. Ha a partnere által megadott adószám nem létezik, akkor semmiképp sem javasoljuk, hogy kapcsolatban legyen vele, mert fiktív cégről van szó.

4. Felfüggesztve
A felfüggesztés alatt a cég az ÁFÁ-t nem igényelheti vissza, valamint költségvetési támogatásban sem részesülhet. Az adószám felfüggesztése után a NAV az adószámot 30 napon belül törli, erről az illetékes szervek is tájékotatást kapnak. A törlés után 8 napon belül fellebezhet a cég, de csak új adószámmal folytathatja a fellebezés sikeressége esetén tevékenységét.

5. Felszámolás alatt
A felszámolás alatti cégek oly módon szünnek meg, hogy a fizetésképtelen adós hitelezői, ha annak nincs jogutódja, a felszámolás alatt kifizetésre kerüljenek. Felszámolást minden esetben egy harmadik személy kezdeményez, ez lehet a cég egy hitelezője vagy akár a NAV.

6. Végelszámolás alatt
A cég jogutód nélkül történő megszűnése esetén, ha a cég nem fizetésképtelen és nincs jogutódja sem, akkor végelszámolással szüntetik meg. Ha az adószám végelszámolás alatt van, az azt jelenti, hogy a cég hamarosan megszűnik véglegesen.

7. Felfüggesztve és törölve
Az adószám felfüggesztésre, majd teljesen törlésre került. Ezután már nincs lehetőség ugyanezzel az adószámmal céget üzemeltetni.

8. Kényszertörlés alatt
A kényszertörlést szankciós jelleggel rendelheti el a cégbíróság azoknál a társas vállalkozásoknál, amelyek nem a jogszabályoknak megfelelően működnek, például nem teljesítik a számviteli beszámolójuk közzétételével kapcsolatos kötelezettségüket, de kényszertörlés vár azokra a cégekre is, melyek adószámát a NAV jogerősen törölte. Utóbbiakat a cégbíróság legkésőbb a NAV-tól kapott értesítést követő 15 munkanapon belül megszűntnek nyilvánítja és kényszertörlésüket rendeli el. A jogerősen elrendelt kényszertörlési eljárást visszafordítani nem lehet, az mindenképpen a vállalkozás megszüntetésével zárul.

Ugye Ön is szeretné cégét biztonságban tudni? Rendszerünk segítségével az összes bejegyzett magyar vállalkozás megtalálható, ellenőrizhető. Biztosan megtalálhatja vele az összes üzleti kapcsolatát.

Használjon AXEL PRO MAX Számlázó Programot és nyugodtan hátradőlhet, hiszen számíthat rá, hogy pénze biztosan megérkezik Önhöz, valamint a NAV ellenőrzések kockázatát is csökkenti az adószám ellenőrzés használatával.

Az AXEL PRO MAX Számlázó Programhoz
az adószám ellenőrzés teljesen ingyenes!

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!