AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Ismét nehezítették a cégek életét

Sokan még mindig nem tudják, hogy 2013. január 1-étől két új fontos, az adózást és a pénzforgalmat érintő jogszabály került bevezetésre.

Ismét2013 január 1-ével életbelépett két új adózást érintő jogszabály, amely sok vállalkozás ügyvitelét jelentősen befolyásolja. Ez megnehezíti a cégek adminisztrációs folyamatait, azonban szoftvereink segítséget nyújtanak ebben.

Készpénzforgalom csak 1.500.000 Ft-ig

Ahogy azt már korábbi cikkünkben említettük, Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény kimondja, hogy készpénzben legfeljebb 1,5 millió forint fizethető ki. Ezen összeg feletti kifizetéseket átutalással kell rendezni. Ez alapján a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó egy naptári hónapban ugyanazon szerződésre a termékértékesítés és a szolgáltatásnyújtás ellenértékeként összesen maximum 1,5 millió forint készpénzt adhat, vagy fogadhat el, függetlenül attól, hogy ez egy összegben, vagy adott hónapban több címletben kerül kifizetésre.

A törvény nem nyújt lehetőséget a kiskapuk keresésére, például arra, hogy egy szerződést több szerződéssel helyettesíthető legyen, mivel kimondja, hogy egy szerződésként kell kezelni, "ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra."

A törvény megszegéséér 20%-os mulasztási bírságot kell fizetnie mind annak, aki a pénzt kifizette, mind annak, aki a készpénzt elfogadta.

Tételes belföldi összesítő nyilatkozat

Az új jogszabály szerint 2013. január 1-jétől részletes adatszolgáltatást kell nyújtani a NAV felé minden kétmillió forint értékű, vagy azt meghaladó áfatartalmú számláról.

A cégeknek kétféle bontásban kell jelentést készíteniük a hivatal felé, az összesített jelentésnek tartalmaznia kell az összesített áfaértéket partnerenként, a tételes jelentésben pedig minden olyan számla adatainak kell benne lennie, amely eléri vagy meghaladja a kétmillió forintos összeghatárt.

A jogszabályról részletes tájékoztatás található a NAV oldalán:
http://www.nav.gov.hu/nav/ado/art/teteles_belfoldi_osszesito.html

Fontos figyelmet fordítani a pontos jelentések elkészítésére és az adatszolgáltatásra, mert a NAV akár félmillió forintos bírságot is kiszabhat a bevallás hibás kitöltése miatt.

Megoldás

E két új jogszabály jelentős terheket róhat a cégekre, ugyanis nagy figyelmet kell fordítani az összeghatárok figyelésére. Az AXEL PRO Számlázó Programban hála a folyamatos jogszabálykövetésnek már megtalálható funkció a partnerenkénti és számlánkénti másfél millió forintos készpénzhatár figyelése, abban az esetben is figyelmezteti felhasználóját a számla kiállítása előtt, ha a másfél millió forint több számlából tevődik össze az adott hónapban (például 2 db 500 000 Ft-os és 1 db 600 000 Ft-os számla készül). Erre figyelmeztet a AXEL PRO Házipénztár Programunk is. Így elkerülhető a mindkét felet sújtó 20%-os értékű büntetés, valamint nem kell az alkalmazottaknak figyelniük az összeghatárokat, ezzel jelentős terhet és kockázatot levéve a vállalkozásokról.

Számlázó szoftverünkben a Statisztikákon belül található Áfa összesítés funkcióban bekapcsolható, hogy a program 2M+ áfa jelentést is készítsen. Ez a funkció nem csak a felhasználók számára nyújt segítséget, hanem jelentősen megkönnyíti a cégek könyvelőinek a dolgát is.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!