AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Proforma, Pro forma, Díjbekérő számla alkalmazása

A díjbekérő más néven proforma számla, áfa visszaigénylésre nem alkalmazható, tulajdonképpen nem is számla, hanem egy nyomtatvány (nem szigorú számadású bizonylat), melyen bekérheti a megrendelt termék vagy szolgáltatás árát anélkül, hogy visszaéljenek az Ön bizalmával és ne fizessék ki a kiállított számlát.

kukába dobott pénz
Egy hagyományosan kiállított számla után (teljesítési dátum alapján), minden rákövetkező hónapban ki kell fizetni az áfa-t. Abban az esetben, ha teljesítési dátum után sem érkezik be az összeg, akkor Önnek egy meg nem fizetett termék/szolgáltatás után kell megfizetnie az áfa összegét.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében érdemes használni a proforma számlát.
A proforma számla egyfajta előlegbekérő, amelyet azért küldünk el a vevő számára, hogy a vételárat, fizetési feltételeket és egyéb adatokat megismerve teljesíthesse a kifizetést.

A díjbekérő számlának adóügyi vonzata nincs, a teljesítésig semmilyen egyéb könyvelési folyamatra nincs hatása. A teljesítést követően az eredeti, áfa visszaigénylésre használható számlát ki kell állítani és el kell küldeni vagy át kell adni a vevőnek. Ez a lehetőség azért jó a számlát kiállító cégnek, mert amennyiben a megrendelő mégsem fizet, akkor a cégnek nem kell kifizetni előre a számla tételére vonatkozó adót.

A díjbekérő számlát akár elküldheti emailben is, ehhez az AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Programban a Díjbekérő számla nyomtatási előnézeténél az email küldési lehetőséget válassza.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!