AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

2013-tól nem kell ÁFÁ-t fizetni feleslegesen

Sok vállalkozásnak, főleg a kisebbeknek okoz problémát a ki nem fizetett számlák után befizetendő ÁFA. Ez sok esetben a kis cégek likvidítását is veszélyeztetheti, erre kívánnak megoldást nyújtani a 2013-tól bevezetésre kerülő pénzforgalmi adózással.

ÁFAAz újonnan bevezetésre kerülő ÁFA fizetési mód lényege, hogy az általános forgalmi adót (az eddigiekkel szemben) csak a kiegyenlített számlák után kell kifizetni. Ebben az esetben azonban a partner is csak akkor helyezheti levonásba az áfát a számla alapján, ha az pénzügyileg rendezésre került.

Ezt az adózási formát a kisvállalkozások választhatják, abban az esetben, ha azok a tárgyév első napján kisvállalkozásnak minősülnek, belföldön telepedtek le gazdasági céllal illetve nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás hatálya alatt. Az adóköteles tevékenység megkezdésekor a cégnek nyilatkoznia kell, hogy pénzforgalmi elszámolást választ és ha az adott adóévben túllépi a megadott kvótát, jelentenie kell ezt a NAV felé. Amennyiben a következő adóévben más formában szeretné elszámolását készíteni, úgy a cégnek ezt a változtatást megelőző adóév végéig jelentenie kell az adóhatóság felé. Amennyiben a cég ezt az elszámolási formát választja, úgy ezt a számlán fel kell tüntetnie.

Összefoglalva tehát az alkalmazhatja ezt az adózási módot aki:
- kisvállalkozás
- éves árbevétele nem haladja meg a 125 millió forintot
- nyilatkozatot tett róla tevékenysége megkezdésekor, vagy a megelőző tárgyév végén, hogy ezt az ÁFA fizetési formát választja
- feltünteti a számlán, hogy pénzforgalmi elszámolást alkalmaz

A pénzforgalmi elszámolást az Áfa tv. 196.§ és 169.§-a szabályozza.

Az AXEL PRO Számlázó Program használatával megkönnyíthető az új ÁFA bevezetésével járó változásokhoz való igazodás. A szoftverben könnyedén feltüntethető a számlákon a pénzforgalmi elszámolás ténye, illetve a folyamatos jogszabálykövetésnek köszönhetően mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelő számlák állíthatóak ki vele.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!