AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Július másodikától 4 órára csökken az átutalások ideje

Július 2.-ától az elmúlt 15 év legnagyobb fejlesztése valósul meg a pénzforgalomban Magyarországon. A hazai bankok a jelenlegi 1 munkanapos átfutás idő helyett maximum 4 óra alatt képesek lesznek teljesíteni az elektronikus átutalásokat. A hazai bankok elmondásuk szerint már felkészültek az átállásra.

Mik lesznek az újdonságok júliustól?

Négyórás átutalásJelentős fejlesztések után a hazai bankok készen állnak a július 2-ától bevezetésre kerülő 4 órás átutalási rendszerre, melynek lényege, hogy képesek lesznek a hazai bankok a jelenlegi 1 munkanapos átutalási idő helyett maximálisan 4 óra alatt eljuttatni a címzettnek az elektronikusan indított átutalásokat. Az MNB szerint a hazai pénzforgalomban az elmúlt 15 év legjelentősebb fejlesztése valósult meg ezzel, hasonló horderejű innováció legutóbb 1997-ben volt, a csoportos beszedési megbízás bevezetése.

A jelenlegi rendszerben a bankok közötti átutalás, ha az indítása 16:00 óráig megtörténik, az utalást követő munkanapon valósul meg.
2012. július 2-ától az elektronikusan (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon és nem papír alapon benyújtott átutalás) indított belföldi forint átutalások még aznap teljesülnek. Tehát a jelenlegi átfutási idő 1 nappal fog lecsökkeni az új rendszernek köszönhetően. A 4 órás időintervallum a maximum időt jelenti, de az átlagos átutalási idő (valószínüleg) ennél kevesebb lesz. A 15:30-16:00 után (tehát banki időn kívüli) benyújtott átutalások másnap reggel teljesülnek.

Miért jobb az új rendszer?

Az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közös tájékoztatása szerint a lakossági ügyfelek számára a legfontosabb előny, hogy felgyorsulnak a bankok közötti elektronikus úton kezdeményezett belföldi forint átutalások. Az új rendszerben elegendő lesz az ilyen átutalásokat a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani, vagyis az átutaló egy nappal tovább használhatja a pénzét. A 4 órás szabály által megszűnik az egy munkanapnyi kamatveszteség. A kedvezményezett pedig a korábbinál sokkal gyorsabban juthat a pénzéhez.

Mennyibe fog kerülni?

A bankok szinte kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, nem terheli külön díj a júliustól esedékes változások miatt ügyfeleiket, így ha például eddig díjmentesen utaltunk netbankunkon keresztül, ez valószínűleg továbbra is így marad.

A hazai bankok azt a tájékoztatást adták, hogy készen állnak a rendszer júliusi indulására. Több pénzintézet is arra hívta fel a figyelmet, hogy az új rendszer nem potenciális veszélyforrás, de az elektronikus csatornákat használó ügyfeleknek fel kell készülniük arra, hogy jobban odafigyeljenek átutalásaikra mert azok utólagos módosítására, visszavonására az alacsony átuftási idő miatt csekély a lehetőség.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!