AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Fontos, mindenkit érintő számlázási változások jönnek januártól

Jövő év januártól életbe lép a változás, amit már tavaly, az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás bevezetésekor említett a NAV.

Mi volt eddig?

Jelenleg az adózóknak utólag, az áfa bevallásukkal egy időben adatot kell szolgáltatniuk az általuk kibocsátott, illetve befogadott és levonásba helyezett számlákról, amelyekben az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 1.000.000 Ft-ot. 

Az adatok az 1 millió Ft-os értékhatár miatt viszont csak 5%-át teszik ki a belföldön lebonyolított ügyleteknek, és csak utólagosan állnak rendelkezésre.

Mi lesz 2017-től?

A számlázó programok a számla kibocsátásakor azonnal, elektronikusan megküldik a számlaadatokat az adóhatóság részére. 

Így az online pénztárgépek és a PTGSZLAH mellett egy újabb eszközzel növelhetik az ellenőrzések hatékonyságát.

Kikre vonatkozik?

Azokra a számlákra fog kiterjedni, amelyeket egy másik adóalany részére bocsátottak ki, és amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100.000 Ft-ot

A kötelezettség a kibocsátott, és a befogadott számlákra is kiterjed majd, így meg tudják majd állapítani, hogy olyan áfát vontak-e le az egyik oldalon, amelyet be is vallottak, mint fizetendő adó a másik oldalon.

(2a) Az általános forgalmi adó alanya külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon adatszolgáltatást teljesít az állami adó- és vámhatóság részére azon számlázási funkcióval rendelkező programmal kibocsátott számlák külön jogszabályban meghatározott adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja. Az adóalany ezen számlákat érintő módosításról vagy érvénytelenítésről is külön jogszabályban meghatározott módon elektronikus adatszolgáltatást teljesít.

Mikortól?

A törvény 2017. július 1-től lesz hatályos. Ezt megelőzően 2017. június 30-ig tesztidőszak várható, ami alatt nem fognak szakcionálni az Adóhatóság munkatársai.

Mi a teendőm?

Önnek semmilyen teendője nincs a változás miatt. 

Cégünk kiemelten fontosnak tartja, hogy Ön mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelő szoftvert használhasson.
Szakértő kollégáink az Adóhatóság közreműködésével folyamatosan azért fejlesztik szoftvereinket, hogy ügyfeleink részére a legkényelmesebb módon biztosítsuk a jogszabályi megfelelőséget.

NAV állásfoglalások alapján a rendelet megalkotása jelenleg is folyamatban van. Amint elkészül, akkor szoftverünkben is elérhető lesz az új funkció, és értesíteni fogjuk ügyfeleinket arról, hogy a funkciót tartalmazó frissítést haladéktalanul töltsék le.

Az új kötelezettség miatt változó törvények:

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!