AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Sokaknak kedvező újdonság

A két éve hatályba lépett új polgári törvénykönyv rendelkezéseinek meg kell feleltetni a cégek létesítő okiratait.

A változásról

Az új polgári törvénykönyv értelmében a betéti társaságoknak és a közkereseti társaságoknak 2015. március 15-ig kellett törzstőkéjüket megemelni, illetve létesítő okiratait összhangba hozni a változásokkal.

A korábbiak szerint a korlátolt felelősségű társaságok 2 évet kaptak a megfeleltetésre, így 2016. március 15-ig kellett volna törzstőkét emelni vagy átalakulni, egyesülni, azonban a legfrissebb törvényjavaslat szerint ezt elhalasztanák 2017. március 15-ig.

Egyes cégeknek 2,5 millió forinttal meg kellene emelniük a tőkéjüket, így a szakemberek szerint sok cég megszűnhetett volna, ha ezt a határidőt nem halasztják el egy évvel.

Emellett a nyilvántartásba bejegyzett, és bejegyzés alatt álló egyesületeknek és alapítványoknak 2017. március 15-ig kötelező a létesítő okirat mindazon rendelkezését felülvizsgálni és szükség szerint módosítani, amelyek nem felelnek meg a polgári törvénykönyvnek. Jelenleg még a szervezetek 65%-a ezt nem tette meg.

A szankció

Amennyiben ezen kötelességeknek a cégek, szervezetek nem tesznek eleget akkor először felszólítást kapnak, majd 100 ezertől 10 millió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhatnak ki rájuk, de végső esetben pedig meg is szüntethetik azokat.

A cégek megszüntetésének egyik módja a végelszámolás, melyet maga a cég kezdeményez, a másik a cégbíróság által indított kényszertörlés lehet.

Mi a célja mindennek?

A törzstőkeemelés célja a gazdasági élet megtisztítása, a hitelezők védelme, annak elősegítése, hogy tőkeerős szerződő partnerek közötti teherbíró gazdasági kapcsolatok jöjjenek létre, olyanok vállalkozzanak, akiknek van is rá tőkéjük.

Emellett viszont a törvénymódosítást azért kezdeményezték, hogy megakadályozza az ellehetetlenülést, illetve megszűnést, és biztosítsa a szabályoknak való megfeleltetéshez szükséges időt.

 

 

 

 

 

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!