AXEL PRO Számlázó Program AXEL PRO SZÁMLÁZÓ PROGRAM
        Program Hírek   Kövess Twitteren   számlázó program youtube   számlázó program facebook

Cikkek, hírek, tudnivalók

Szoftverünkkel, jogszabályokkal, céges ügyvitellel
kapcsolatos írások, amelyekről nem érdemes lemaradnia.


 

Időszakos elszámolású ügyletek számlázása 2016-tól

Ettől az évtől már minden időszakos elszámolású ügyletre vonatkozóan életbe lépett az új szabály.

A változásról

2016. januártól lépett életbe a folyamatos teljesítésű ügyletekre vonatkozó új szabályozás, mely szerint az időszakos elszámolású ügyletek esetén a teljesítési dátumot úgy kell majd beállítani, hogy az az elszámolási időszak utolsó napjával egyezzen meg.

Korábban a rendszeresen ismétlődő számlázáskor a teljesítési dátumot úgy kellett beállítani, hogy megegyezzen a fizetési határidővel. 

2015. július 1-től könyvviteli szolgáltatás, könyvvizsgálói szolgáltatás és adótanácsadói szolgáltatás kapcsán már ezt a rendeletet kellett alkalmazni, azonban ez év januárjától már minden időszakos elszámolású ügylet esetén az új szabályt kell alkalmazni.

Kivételek

Az új szabály nem vonatkozik a közszolgáltatókra, és a telekommunikációs szolgáltatásokra. Nekik továbbra is úgy kell eljárni, hogy a teljesítés időpontja a fizetési határidővel egyezzen meg.

Azokban az esetekben nem kell alkalmazni az új szabályt, amikor a fizetés esedékessége az elszámolt időszak utolsó napját megelőzi, akkor a számla kibocsátás időpontja, ha azt követi, akkor a fizetési határidő, de legkésőbb az elszámolt időszakot követő 30. nap.

Speciális szabályok

Devizás számla esetén az áfa tartalmat forintban is meg kell adni, ahogyan korábban is meg kellett. Ehhez be kell állítani azt az árfolyamot, amin az átváltás történjen. Ennek az árfolyamnak a kiállítás napján érvényes árfolyamnak kell lennie. 

Ha az elszámolási időszak hosszabb, mint 12 hónap, akkor a 12. hónap utolsó napja a teljesítési időpont.

Közösségen belüli adómentes termékértékesítésnél az elszámolási időszak nem lehet hosszabb 1 hónapnál, amennyiben mégis hosszabb, akkor a hónap utolsó napja számít teljesítési időpontnak.

Külfölditől igénybevett szolgáltatásnál az elszámolási időszak nem lehet hosszabb egy naptári évnél.

Példa

Könyvelési szolgáltatás díja:

Elszámolási időszak: március 1-től 31-ig

Számla kiállításának dátuma: április 1.

Fizetési határidő: április 10.

A 2016-tól kötelező új szabály szerint az elszámolási időszak utolsó napját kell beállítani teljesítési dátumként, azaz a példa szerint március 31-et.

További cikkek...

 
 
Copyright (c) 2015 AXEL PRO Számlázó és Készletnyilvántartó Program, Minden jog fenntartva!